Wat dreef de daders in het SS-concentratiekamp in Vught en de schrijftafelmoordenaars in Den Haag en Berlijn? Wie waren zij en welke overtuigingen hadden ze? Bert Oomen, zelf rondleider en onderzoeker bij Nationaal Monument Kamp Vught, zocht het uit en schreef er een boek over.
Kamp Vught was niet alleen het enige SS-concentratiekamp in de door nazi-Duitsland bezette West-Europese gebieden, het was ook een Jodenkamp. Tegenstanders van het regime werden opgesloten en als dwangarbeiders geëxploiteerd in concentratiekampen, terwijl Jodenkampen waren bedoeld om Joden op te vangen voordat ze op transport konden worden gezet naar de vernietigingskampen in het Oosten. Juist omdat Kamp Vught deze uitzonderlijke dubbelfunctie had, biedt het onderzoek naar zijn geschiedenis meer inzicht in het terreursysteem van de nazi’s, waardoor Hitler aan de macht kon blijven, én in de vernietigingsindustrie waarmee hij meer dan zes miljoen Joden, Roma en Sinti liet vermoorden.
Bert Oomen geeft een verhelderende inkijk in het systeem waarin de daders functioneerden en in de maatschappelijke en sociale context waarbinnen zij opereerden. Daarbij besteedt hij aandacht aan de daders in het kamp zelf en aan de schrijftafelmoordenaars in Den Haag en Berlijn die het terreurapparaat en de vernietigingsmachine bedachten en draaiende hielden.
Het boek is verschenen bij Walburg Pers en te bestellen via de uitgever of uw boekhandel.